OSPATAR ( CHELNER)
VANZATOR IN UNITATI DE ALIMENTATIE
  • DURATA: 10 saptamani
  • TIPUL DE CERTIFICAT OBTINUT: CERTIFICAT DE CALIFICARE
  • TAXA SCOLARA : 1000 lei (se poate achita in 2 rate).
Cod. Nomenclator: 5123.2.1
Cod. C.O.R. - 512302 OSPATAR (CHELNER)
CURS CALIFICARE
Nivel calificare. - nivelul 2
Conditii minime de acces: SCOALA GENERALA
Durata: 5 luni (20 saptamani)

Observatie:
Programa de invatamant este structurata modular astfel modulul 1 de LUCRATORUL IN ALIMENTATIE (cod nomenclator 5122.1.1) dupa care se va da examen de absolvire si se va elibera certificat de calificare in meseria de LUCRATORUL IN ALIMENTATIE, si modulul 2. OSPATAR (CHELNER) VANZATOR IN UNITATI DE ALIMENTATIE (cod nomenclator 5123.2.1) care se va da examen de absolvire si se va elibera certificat de calificare in meseria de OSPATAR (CHELNER) VANZATOR IN UNITATI DE ALIMENTATIE
Descrierea meseriei:
Chelnerul (ospatarul) asigura servirea consumatorilor cu produse alimentare solicitate, intr-un local de alimentatie publica. Serveste la cererea consumatorilor preparate culinare, bauturi si alte produse comestibile. Obiectivul minimal pe care-l urmareste este satisfacerea momentana a consumatorului, iar obiectivul maximal este sa-l convinga pe acesta ca , de fiecare data cand va reveni, va avea aceleasi satisfactii. Efectul astfel obtinut se va materializa in planul ridicat al incasarilor, in afluxul consumatorilor. Serviciul propriu-zis consta in primirea clientilor si stabilirea relatiei cu acestia (salutul, pronuntarea numelui clientului, daca este cunoscut, informarea lor sugestiva, verbala si prin lista) si executarea diferitelor tehnici de servire specifice unitatiii preparatelor si bauturilor servite consumatorului (serviciu direct, indirect, la farfurie, la gheridon, la ceasca, la bol a preparatelor culinare si servirea bauturilor alcoolice si nealcoolice la masa consumatorului).
Posibilitati de continuare a calificari in domeniul: Turism si alimentatie publica
  • Ospatar (Chelner) Vanzator in unitati de alimentatie (calificare nivelul 2)
  • Bucatar (calificare nivelul 2)
  • Barman (perfectionare)
Pe parcursul cursului se dobandesc urmatoarele competente conform standardului de pregatire profesionala:
  • Comunicarea interactiva la locul de munca
  • Efectuarea muncii in echipa
  • Aplicarea NPM si PSI
  • Mentinerea unui mediu de munca sigur si curat
  • Organizarea locului de munca
  • Incasarea contravalorii serviciilor oferite
  • Pregatirea locului de servire pentru o noua comanda
  • Preluarea comenzilor clientilor
  • Servirea preparatelor culinare si a bauturilor.