MACELAR
  • DURATA: 10 saptamani
  • TIPUL DE CERTIFICAT OBTINUT: CERTIFICAT DE CALIFICARE
  • TAXA SCOLARA : 750 lei (se poate achita in 2 rate).
Cod. Nomenclator: 7411.1.2.
Cod. C.O.R. - 741103 MACELAR
CURS CALIFICARE
Nivel calificare. - nivelul 1
Conditii minime de acces: SCOALA GENERALA INCOMPLECTA
Durata: 2,5 luni (10 saptamani)

Observatie:
Programa este realizata in baza standardului ocupational si cursul dureaza 2,5 luni (10 saptamani) dupa care se va da examen de absolvire si se va elibera certificat de calificare in meseria de MACELAR (cod nomenclator 7411.1.2.)
Descrierea meseriei:
Macelarul este lucratorul din unitatile de abatorizare a animalelor de carne: bovine, porcine, ovine si cabaline. Activitatea implica probleme de organizare, planificare a activitatii si probleme specifice tehnologiei. Deasemenea activitatea implica probleme legate de igiena si siguranta a produselor, carnea fiind destinata in primul rand, consumului uman. Aceasta trebuie sa posede cunostinte temeinice de tehnologie de abatorizare a animalelor, de igiena, manuire a utilajelor si uneltelor de lucru si cunostinte privind clasificarea pe grupe si calitati a animalelor, terminologia specifica de abator, destinatia carnurilor, organelor si subproduselor care rezulta din taiere. De asemenea macelarul trebuie sa cunoasca elemente specifice de anatomia animalelor, cat si sa aiba cunostinte de indemanare in manuirea uneltelor taioase pentru a preveni accidentele. Competenta sa trebuie sa cuprinda toata aria de activitate pe intreg fluxul tehnologic
Alte calificari organizate in domeniul: Industria alimentara, a bauturilor si tutunului
  • Brutar(calificare nivel 1)
Pe parcursul cursului se dobandesc urmatoarele competente conform standardului ocupational:
  • Comunicarea la locul de munca
  • Desfasurarea muncii in echipa
  • Aplicarea NPM si NPSI
  • Asigurarea conditiilor igienico-sanitare
  • Prevenirea poluarii mediului
  • Asigurarea tehnico-materiala pentru desfasurarea activitatii
  • Intocmirea documentelor de evidenta primara
  • Pregatirea animalelor pentru taiere
  • Pregatirea carnii si subproduselor de abator in vederea livrarii
  • Preluarea animalelor pentru taiere
  • Prelucrarea finala a carcaselor de carne
  • Programarea taierilor zilnice
  • Taierea animalelor - prelucrarea initiala
  • Valorificarea altor componente rezultate din taiere