BUCATAR
Se poate efectua numai dupa absolvirea modulului LUCRATOR IN ALIMENTATIE
  • DURATA: 10 saptamani
  • TIPUL DE CERTIFICAT OBTINUT: CERTIFICAT DE CALIFICARE
  • TAXA SCOLARA : 1000 lei (se poate achita in 2 rate).
Cod. Nomenclator: 5122.2.1
Cod. C.O.R. - 512201 BUCATAR
CURS CALIFICARE
Nivel calificare. - nivelul 2
Conditii minime de acces: SCOALA GENERALA
Durata: 5 luni (20 saptamani)

Observatie:
Programa de invatamant este structurata modular astfel in primele 2,5 luni (10 saptamani) se face modulul 1 de LUCRATORUL IN ALIMENTATIE (cod nomenclator 5122.2.1) dupa care se va da examen de absolvire si se va elibera certificat de calificare in meseria de LUCRATORUL IN ALIMENTATIE, dupa care se va continua inca 2,5 luni (10 saptamani) cu modulul 2. BUCATAR (cod nomenclator 5123.2.1) dupa care se va da examen de absolvire si se va elibera certificat de calificare in meseria de BUCATAR
Descrierea meseriei:
Bucatarul realizeaza preparate culinare dupa diferite retete care sa satisfaca exigentele consumatorilor. In acest scop, el trebuie sa aiba obligatoriu notiuni de gastrotehnie si tehnologie culinara, ocupadu-se de pregatirea produselor alimentare pentru gatit. Masoara cantitatile necasare, le amesteca progresiv conform retetei, le supune diferitelor tratamente termice dupa ce preparatele culinare au fost pregatite, urmeaza montarea acestora pe obiecte de inventar specifiice serviri acestor preparate.
Posibilitati de continuare a calificari in domeniul: Turism si alimentatie publica
  • Ospatar (Chelner) Vanzator in unitati de alimentatie (calificare nivelul 2)
  • Barman (perfectionare)
Pe parcursul cursului se dobandesc urmatoarele competente conform standardului de pregatire profesionala:
  • Comunicarea interactiva la locul de munca
  • Desfasurarea muncii in echipa
  • Aprovizionarea cu materii prime si auxiliare a locului de munca
  • Asigurarea conditiilor igienico-sanitare
  • Organizarea cadrului general de deschidere si inchidere a activitatii sectiei
  • Prevenirea poluarii mediului
  • Intocmirea documentelor specifice
  • Pregatirea antreurilor calde si reci
  • Pregatirea fripturilor
  • Pregatirea gustarilor calde si reci
  • Pregatirea mancarurilor din carne
  • Pregatirea mancarurilor din legume, orez, oua, paste fainoase
  • Pregatirea preparatelor lichide
  • Pregatirea preparatelor tip "catering" si "fast-food"
  • Prepararea dulciurilor (deserturilor)
  • Prepararea fondurilor glace
  • Prepararea mancarurilor din peste si fructe de mare
  • Realizarea actiunilor de supervizare si control
  • Realizarea aluaturilor de baza
  • Realizarea salatelor
  • Realizarea sosurilor